• broken image

    2024. május. 18-19.

    Csopak Strand és parkoló

     

    Örkény István sétány

  • MEGHÍVÓ

    Mi lehet természetesebb és egészségesebb a vadonban mozgó és táplálkozó állatnál?

    Mi lehet magasztosabb egy olyan vadból készült étel elkésztésénél és fogyasztásánál, melyet vadász ejtett el, ősidők óta gyakorolt vadászati etika szerint megköszönve a vadnak, amit az embernek adott, tisztelve az erdőt, a mezőt, a nádast, életben tartva annak egyensúlyát és körforgását?

     

    Szeretnénk megmutatni és megosztani Veled azt az élményt és tudást, amit saját életünk során megtapasztaltunk és kimunkáltunk. A természet szeretetét, a nemes vadászat mikéntjét, a vadhúsok számtalan elkészítési módját, fortélyait.

     

    Szeptember 30-án hazánk lelkes szakácsai mellett külföldi mesterséfek is ellátogatnak Csopakra Lengyelországból, Szerbiából, Romániából és Szlovákiából, hogy ínyenc falatokkal kényeztessék a vendégeket.

     

    Szeretettel várunk az előadásokkal, fenséges ételekkel, jó borokkal és zenével gazdagított

    Balaton Vadgasztro Fesztiválon!

     

    Kóstolj bele Te is a magyar vadon ízébe!

  • Programok

    broken image
  •  

    VISSZATEKINTŐ

    Az első Balaton Vadgasztró Fesztiválról

    Magas szakmai színvonal és tengernyi program – így zajlott az első Balaton

    Vadgasztro Fesztivál

    Rendkívül magas szakmai színvonalon és fergeteges hangulatban zajlott a

    hagyományteremtő céllal indult első Balaton Vadgasztro Fesztivál Csopakon. A rendezvényre látogatók nem mindennapi vadételeket kóstolhattak a helyszínen. A főszervező szerint biztosan lesz folytatás.

     

    Nem csalódott az, aki ellátogatott a Balaton Vadgasztro Fesztiválra szeptember utolsó szombatján, hiszen számtalan színes programmal és kiváló ételekkel várták az érdeklődőket. A vadászokból álló szervezőcsapat célja az volt, hogy megmutassa és megossza a nagyközönséggel azt az élményt és tudást, amit saját életük során megtapasztaltak és kimunkáltak: a természet szeretetét, a nemes vadászat mikéntjét és a vadhúsok számtalan elkészítési módját, fortélyait.

     

    Az árnyas, hangulatos rendezvényhelyszínen, a Csopaki Üdülőfalu és Kemping területén zajló fesztivál egész napra szórakozást biztosított az érdeklődőknek. A szakmai előadások palettája egészen színes volt. A szervezők az előadásokat úgy válogatták össze, hogy mind a laikus közönség, mind a vadászok tanulhattak az elhangzottakból. A gyerekeket arcfestéssel, hajfonással, kézműves foglalkozásokkal, madárbemutatóval, íjászkodással és zenés bábelőadással várták. A felnőtteknek pedig élőzenével kedveskedtek Kovács Bea erdélyi magyar énekesnő csodálatos dalaival. A központban természetesen a vadételek kóstolója állt. A zsűri és a közönségszavazatok alapján az első Balaton Vadgasztro Fesztivál nyertese a Bakonyerdő Zrt. csapata lett, a képzeletbeli dobogó második fokán a Magyar Vadért és Vadászati Kultúráért Alapítvány állt, a bronzérem pedig a Csopaki Polgárőr Egyesületet illette. A nívós díjakat Ambrus Tibor házigazda, Csopak község polgármesere és Pap Gyula, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara elnöke adta át. Vadász Oszkár főszervező szerint a megjelentek számából és lelkesedéséből is látszik, hogy az emberek nyitottak a vadételekre, mégis ritkán fogyasztják. Éppen ezért a szervezők nem titkolt célja volt az, hogy népszerűsítsék ezt az egészséges, kiváló magyar húsfajtát. Takács Szabolcs fővédnök, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal főispánja köszöntő beszédében a Bakonyi Vadgasztro Fesztivál testvérrendezvényének nevezte a mostani eseményt, és ezzel a közös összefogással jó esély van arra, hogy a Veszprém megyei lakosok és az itt nyaralók nyitottá válnak a

    vadételekre, rendszeresen fogyasztják majd azokat, sőt, meglátják, hogy a pörköltön túl még számos elkészítési módja van a vadhúsoknak. Vadász Oszkár szerint biztosan lesz folytatás, tehát jövőre is várják a szakmai és a laikus közönséget, hogy a számos szórakoztató program mellett belekóstolhassanak a magyar vadon igazi ízébe!

  • Támogatók

    Bakonyerdő Zrt.

    Csopak Község Önkormánzata

    Veszprém Vármegyei Vadászkamara

    Veszprém Vármegyei Kormányhivatal

    Petrányi Autó Kft.

    Matusz-Vad Zrt.

    SCI Safari Club

    Balaton-felvidéki Nemzeti Park

    Herendi Porcelán Manufaktúra

    Nimród Vadászújság

    VígMolnár Csárda

    Téged Várlak Stranbisztró

    Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

    Petrányi Pince és Borterasz

    Magyar Vadért És Vadászati Kultúráért Alapítvány

    Csopak Jövőjéért Alapítvány

    Merényi Zoltán

  • Köszönetnyilvánítás

    A szeptember 30-án zajló első Balaton Vadgasztro Fesztivál sikere sok barát, kolléga és szervezet támogatásán múlt, amelyért ezúton szeretnék köszönetet mondani.

    Köszönöm Takács Szabolcs főispán úrnak, hogy elvállalta a fővédnökséget, és csapatával a főzők körét is erősítette! Köszönet illeti Csopak Önkormányzatát a támogatásért és azért, hogy helyszínt biztosítottak a rendezvénynek. Köszönöm Ambrus Tibor polgármesternek, hogy vállalta a házigazda szerepét, és még a zsűri csapatába is beállt! Köszönjük a Veszprém Vármegyei Vadászkamara, azon belül Pap Gyula elnök, illetve Baracskay Lajos titkár támogatását! Köszönet a Herendi Porcelánmanufaktúrának és Csatári Lászlónak a csodálatos díjakért, amelyeket a főzőcsapatoknak átadhattunk örök emlékként!

    Köszönjük a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Matusz-Vad Zrt., a Petrányi Autó és a Petrányi Borterasz, valamint a Magyar Vadért és Vadászati Kultúráért Alapítvány támogatását! Külön köszönet illeti az önzetlen támogatásért a Csopak Jövőjéért Alapítványt és annak vezetőjét, Merényi Zoltán, aki magánemberként is támogatta a rendezvényt. Köszönet a Téged Várlak Strandbisztró képviselőinek a kitelepülésért és a finom ételekért, illetve hatalmas köszönet minden csapatnak, akik időt és energiát nem sajnálva vállalták, hogy elkápráztatják ételeikkel a fesztivál közönségét!

    Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban szeretném megköszönni a stábnak a hónapokon át zajló kitartó munkát: Kurucsai Csabának a kreatív kommunikációt, Mizsei Bernadettnek a sajtós feladatokat és a szervezést, Rőth Richárdnak a biztonsági munkálatokat, Fülöp-Biri Zsuzsannának, a Csopaki Önkormányzat marketingesének a kreatív feladatokat, Béndek Edit strandvezetőnek a helyszín előkészítését és Petrőtei Zoltánnak az építési munkálatokat! A rendezvény óta eltelt két napban rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, ami megerősített abban, hogy jó kezdeményezést indítottunk, és igenis van helye a kiváló magyar vadhúsnak a hazai, sőt a nemzetközi gasztronómia világában is! Célunk, hogy mi a jövőben is mindent megtegyünk népszerűsítéséért.

    Mindenkit arra bíztatok, hogy 2024-ben is tartson velünk,

    és kóstoljunk bele együtt újra a magyar vadon ízébe!

    Vadász Oszkár főszervező

  • Médiapartnerek

    Duna Televízió, TV2, M1, Fishing and Hunting, Nimród Vadászújság, Hazai Vadász,

    Veszprém Tv, Napló

  • A rendezvény csapata

    broken image

    Vadász Oszkár

    Főszervező

    broken image

    Mizsei Bernadett

    Sajtóreferens

    broken image

    Rőth Richárd

    Biztonsági főnök